Mesemodók versenye

2012. február 11., szombat

Orosházi mesék

Az ezer tükör háza
Ajánlom e mesét Kockaváros híres emberének: Pang-dan-ffuy tsa-la-nak a nagy kombinátornak.

Valahol, erre-merre, volt egy falvacska éppen a hegyek lábánál, éppen ahol az alföld kezdődött, s a hegyi vizek szépen megszelídültek folyásukkal. Ebben a faluban volt egy dombocska, s a dombocska tetején állt egy ház, ahol a falucska ügyeit intézték. Ennek a háznak a neve volt az Ezer tükör háza.
A faluban élt egy igen játékos természetű, bolondos, ugrándozó kiskutya, aki mindenre kíváncsi volt, hóbortos ugrándozásával mindenkit felvidított., még a morcos elöljárókat is meg tudta nevettetni. Egyszer sétálgatott a faluban és elért a dombhoz. A mikor meglátta a híres-neves tükörházat, ugrándozni kezdett örömében, és elhatározta, bemegy, és szétnéz. Kíváncsi volt, mi történik odabent...
Felugrott a az első lépcsőre, majd szépen felbaktatott a teraszra, onnan besétált a házba. A kiskutya farkincáját folyton-folyvást vidáman csóválta, ami a boldogság kifejezése volt nála. Hegyezte a fülét, és vidáman vakkantgatott. S lám a csoda, a teremben ezer kiskutya csóválta a farkát és vidáman vakkantgatott. Ennek nagyon örült a kiskutya, tetszett neki. Amikor már eleget nézegette a tükröket, elindult haza, akkor azt gondolta:" Csodálatos hely! Ide még visszajövök, itt jól intézik a dolgokat!
Volt ebben a faluban egy másik kiskutya is, Mindig morgott, igazán senkit nem szeretett, szőrét borzolta, vidámnak senki sem látta A farkát örökké a lábai közé húzta, soha nem volt kedvére való semmi. Mindenbe belekötött..Ő is elhatározta, hogy megnézi az Ezer tükör házát. Többszöri nekifutással rugaszkodott neki a lépcsőnek, ám kövérsége mindig visszarántotta. Aztán csak felért a domb tetejére, a házhoz.A házba belépve ezer morcos, dagadt kutya nézett rá vissza"Borzalmas hely! Meg kell szüntetni!" - mondta .Ő is önmagát látta, ezer morcos kutya nézett rá, s azt hitte a kis buta, hogy ilyen morcos a világ.
Ebben a faluban az emberek tudták, hogy a tükörbe nézve meglátják arcukat, s az nem mindig a valódi, de mögötte ott van az igazi is. Ők éppen ezért hozták a törvényeket az Ezer tükör házában.

Nincsenek megjegyzések: